Slide-015-1600x400

Een allergische aandoening en/of astma brengt vaak extra zorgkosten met zich mee. De kosten die u maakt voor uw kind in verband met een ziekte of handicap kunt u in bepaalde gevallen vergoed krijgen, daarvoor bestaan diverse regelingen. Een vergoeding voor de ziektekosten wil in de meeste gevallen niet zeggen dat u alle kosten vergoed krijgt van uw zorgverzekeraar. Vaak geldt een eigen bijdrage, een maximumvergoeding of zijn er speciale voorwaarden waar u aan moet voldoen.

Tegemoetkoming in de kosten via de zorgverzekeraar

In principe is iedereen in Nederland verplicht verzekerd tegen normale ziektekosten via een zorgverzekering bij één van de zorgverzekeraars. Alle kinderen zijn tot 18 jaar gratis meeverzekerd via hun ouder(s). De basisverzekering is uit te breiden met aanvullende pakketten. Wat er wel of niet in een aanvullend pakket is opgenomen verschilt per ziektekostenverzekeraar. Kijk daarom altijd goed in de polis.

Doordat de polisvoorwaarden van de verschillende zorgverzekeraars regelmatig kunnen wijzigen, raden wij u aan om voor specifieke vragen over vergoedingen rondom FC0583medische zorg, medicatie en hulpmiddelen altijd contact op te nemen met uw zorgverzekeraar.

Tegemoetkoming in de kosten via de belastingdienst

Bij de jaarlijkse aangifte voor uw inkomstenbelasting kan een medische aandoening een aftrekpost vormen. Hierbij geldt de voorwaarde dat u een doktersverklaring moet kunnen overhandigen wanneer daar om gevraagd wordt. Er moet dus een officiële diagnose zijn gesteld door een medisch specialist.

Om van deze aftrekpost gebruik te kunnen maken, moet u boven een bepaalde drempelwaarde komen van uw (verzamel)inkomen. We verwijzen u naar de website van de belastingdienst voor de meest recente en volledige informatie. Op de website klikt u op het kopje ‘Relatie, familie, gezondheid’. Vervolgens vindt u onder het kopje ‘Gezondheid’ de items ‘tegemoetkoming specifieke zorgkosten’ en het item ‘aftrek ziektekosten’. Hier vindt u alle benodigde informatie.