slide-061-1600x400

In tegenstelling tot allergisch astma is er bij niet-allergisch astma geen sprake van allergie. Voor niet-allergische prikkels zijn alle mensen gevoelig, maar mensen met astma zijn hier extra gevoelig voor. Heeft uw kind niet-allergisch astma? Dan krijgt hij/zij klachten van niet-allergische prikkels. Dit kunnen bijvoorbeeld uitlaatgassen, rook, benzine, parfum of schoonmaakmiddelen zijn. Ook kan uw kind last hebben van weersomstandigheden, zoals kou, mist en vochtige lucht.

Niet-allergische prikkels

Er bestaan vele soorten niet-allergische prikkels. De prikkels die bekend staan om astmaklachten te veroorzaken en/of te verergeren zijn de volgende:

 • Sigarettenrook
  De luchtwegen van uw kind raken door sigarettenrook gevoeliger voor prikkels en vernauwen sneller. Roken verhoogt ook de kans op blijvende vernauwingen van de luchtwegen. Dit geldt voor roken én meeroken.

 • Weersomstandigheden

  Sommige kinderen met astma zijn gevoelig voor weersomstandigheden. Bij vochtig en koud weer en/of bij sterke temperatuurswisselingen raken de luchtwegen sterk geprikkeld en kan kortademigheid ontstaan. Veelgenoemde weersomstandigheden die problemen veroorzaken zijn bijvoorbeeld mist en de overgang van een warme naar een koele ruime (of omgekeerd). Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan het binnengaan van de koele supermarkt bij warm weer.

 • Virusinfecties
  Virusinfecties, zoals bijvoorbeeld verkoudheden, kunnen astmaklachten verergeren doordat de gevoeligheid van de luchtwegen nog verder wordt vergroot.

 • Inspanning
  Sommige kinderen krijgen astmaklachten door inspanning. Hier wordt verder op ingegaan op de pagina inspanningsastma.

 • Psychische factoren
  Astma zit niet ‘tussen de oren’ maar astmaklachten kunnen wel verergeren door bepaalde emoties. U kunt hierbij denken aan woede, verdriet en angst. Ook stress en spanning kunnen de klachten verergeren. Dit kan bijvoorbeeld een rol spelen op school bij het maken van toetsen.

 • fc0654-smallPrikkelende stoffen in de lucht
  Sommige kinderen met astma hebben last van ‘luchtjes’ Het gaat dan om: sigarettenrook, bak- en braadluchtjes, parfum, de lucht van schoonmaakmiddelen (met name chloor), de geur van wasmiddelen, geurkaarsen en luchtverfrissers. Ook uitlaatgassen, verbrandingsgassen (zoals van een gasfornuis, kachels en haardvuur) en andere chemische middelen kunnen de astmaklachten verergeren.

 • Luchtvervuiling
  Luchtvervuiling kan bij kinderen met astma extra klachten geven. U moet hierbij denken aan smog. In de zomer is ozon de boosdoener van de ‘zomersmog’. In de winter kan de lucht sterk vervuild zijn met hele kleine stofdeeltjes. Dit wordt ‘wintersmog’ genoemd.

 • Cosmetica
  Uw kind kan overgevoelig reageren op cosmetica. Het hoeft dan niet alleen te gaan om make-up en parfum. Ook geurende shampoo, bodylotion en zeep kan de klachten verergeren.

 • Medicijnen
  Sommige kinderen zijn overgevoelig voor geneesmiddelen. Het gaat dan vaak om bepaalde pijnstillers en ontstekingsremmende medicijnen. Kijk voor meer informatie op geneesmiddelenallergie.