slide-062-1600x400

Inspanningsastma is een vorm van astma die vaak bij kinderen voorkomt. Bij (forse) inspanning gaat uw kind dieper en sneller ademhalen, de luchtwegen drogen uit en dat geeft een prikkel die ervoor zorgt dat de astmaklachten ontstaan en/of verergeren. De klachten, zoals benauwdheid, kunnen kort na de inspanning komen maar ook na afloop van de inspanning, soms zelfs pas na een dag.

Het is niet altijd duidelijk of de benauwdheid ook echt alleen door inspanningsastma komt. Het kan ook komen door een gebrek aan conditie of een verkeerde ademhalingstechniek. Soms worden de klachten veroorzaakt door bepaalde allergieën (allergisch astma).

Inspanningsastma is in principe geen reden om niet te bewegen en te sporten. Er zijn zelfs heel veel topsporters die inspanningsastma hebben. Met de juiste medicijnen, tips en begeleiding is het goed mogelijk om te sporten. In sommige gevallen kan het beter zijn voor uw kind om (even) niet te sporten. Overleg bij twijfel altijd met de behandelend arts.

Praktische tips bij inspanningsastma

  • Doe een rustige en langere warming-up, zo went het lichaam rustig aan de inspanning die komen gaat;
  • Sport liever niet in te koude lucht, dit kan een astma-aanval uitlokken;
  • Adem zoveel mogelijk door de neus, dit verwarmt de lucht voor het in de longen komt;
  • Neem eventueel vooraf medicijnen in;
  • Stress en emotie kunnen klachten inspanningsastma verergeren.

Meer informatie over het belang van sporten, welke sporten wel en niet geschikt zijn bij inspanningsastma en waar uw kind en u op moeten letten, vindt u op de pagina bewegen & sporten.