slide-060-1600x400

Astma en allergie hebben veel met elkaar te maken en gaan regelmatig hand in hand. Veel kinderen die astma hebben, zijn ook allergisch voor bepaalde allergenen. Allergenen zijn op zich onschuldige stoffen waar het immuunsysteem (afweersysteem) van mensen die daar gevoelig voor zijn op reageren alsof ze wel schadelijk zijn. Door contact met deze allergenen kunnen allergische reacties optreden. In principe kan bijna elke stof een allergeen zijn. Allergenen zoals bijvoorbeeld boompollen, graspollen, huisstofmijt en huisdieren geven regelmatig allergische klachten.

Allergenen kunnen klachten veroorzaken zoals benauwdheid, piepende ademhaling en hoesten. Daarnaast is het zo dat de allergie de ontsteking van de luchtwegen laat ontstaan en zo kan bijdragen aan het ontstaan van (allergisch) astma. De allergie zorgt er bovendien voor dat de ontsteking blijft bestaan zolang er contact is met de prikkel waar uw kind allergisch voor is. Daardoor is allergie een belangrijke oorzaak van de blijvende overgevoeligheid van de longen en wordt de term ‘allergisch astma’ gebruikt.

Het is niet zo dat ieder kind met astma ook allergisch is. Er bestaan namelijk ook andere vormen van astma zoals niet-allergisch astma, inspanningsastma en ernstig astma. Ook zijn er veel kinderen die wel allergisch zijn maar geen astma hebben. Astma en allergie zijn dus verbonden, maar zijn niet hetzelfde.

Praktische tips bij allergie

fc0653-smallHeeft uw kind allergisch astma dan is het vermijden van de stof die de allergie veroorzaakt heel belangrijk. Het volledig vermijden van allergenen is niet altijd mogelijk omdat bijvoorbeeld het stuifmeel van bomen en grassen door de lucht zweeft. Ook het contact met huisstofmijt is bijna niet te vermijden. Er zijn wel een aantal praktische tips en adviezen die u kunt gebruiken wanneer uw kind last heeft van een bepaalde allergie. In de onderstaande pagina’s staan tips op een rij onder het kopje “Tips wanneer uw kind last heeft van…..”: