slide-080-1600x400

Kinderen met astma zijn over het algemeen sneller moe dan kinderen zonder astma. De vermoeidheid heeft verschillende redenen. De ontstekingen in de longen zorgen voor vermoeidheid. Dit heeft ook te maken met de beperkte hoeveelheid zuurstof die de longen aan het bloed kunnen afgeven. Met een lagere hoeveelheid zuurstof in het bloed functioneert uw kind minder goed en is sneller moe. Daarnaast kunnen ook de medicijnen voor vermoeidheid zorgen.

Voor kinderen is het niet makkelijk om niet mee te kunnen komen met klasgenoten, vriendjes en vriendinnetjes. Er zijn slimme manieren die uw kind kan gebruiken om dagelijkse activiteiten zo in te richten, dat hij/zij energie overhoudt voor leuke dingen.

Wanneer uw zoon/dochter slim(mer) omgaat met zijn/haar energie, houdt hij/zij meer energie over. Niet alleen gedurende de dag maar ook gedurende de week. Dit voorkomt ook onnodig schoolverzuim. Een hele belangrijke stelregel daarbij is dat uw kind niet over de eigen grenzen heen moet gaan. Dit kunt u, afhankelijk van de leeftijd van uw kind, in goede banen leiden door afspraken met uw kind te maken. Hoe lang kan uw kind meedoen en wanneer moet hij/zij stoppen.

Energie verdelen

Het is belangrijk dat uw kind leert om de beschikbare energie over de dag te verdelen. Dat is moeilijk, zeker voor jonge kinderen. fc0685-smallAls een kind zich goed voelt, is er niets lastiger dan ‘je inhouden’. Waar u als ouder op kunt letten is dat er toch rustmomenten in een dag zitten. U kunt dit bij jonge kinderen doen door een boekje voor te lezen, rustig een spelletje te doen of een video aan te zetten. Oudere kinderen vinden het over het algemeen leuk om te tekenen, knutselen, lezen, te gamen of YouTube te kijken.

In een periode dat uw kind meer klachten heeft, zal het makkelijker zijn om af en toe rust in te bouwen. Leer uw kind om te plannen en vooruit te denken, daar zal uw zoon/dochter baat bij hebben.

Uw kind kan meestal gewoon meedoen aan de sportdag, mee op schoolreisjes en naar feestjes. Wel is het aan te raden om de betrokken verantwoordelijken te vertellen dat uw kind astma heeft. Leg uit dat hij/zij medicijnen gebruikt, wat er kan gebeuren bij een astma aanval en dat uw kind soms misschien iets meer rust nodig heeft.

Over het algemeen kunnen kinderen die goed zijn ingesteld op medicatie ‘normaal’ kind zijn, meedoen en genieten van de dingen waar ook hun vrienden van genieten.