slide-081-1600x400

Kinderen met astma krijgen, net als volwassenen, te maken met leefregels. Leefregels hebben voor- en nadelen. Ze kunnen ook invloed hebben op de omgeving van uw kind. Ouders, broertjes, zusjes, vriendjes en vriendinnetjes, iedereen kan gevolgen van de leefregels ervaren. In zulk soort gevallen is het goed om over de leefregels te praten en er samen afspraken over te maken. Als u en/of uw kind uitlegt wat het belang is van bepaalde leefregels zullen anderen dit beter begrijpen en minder moeite hebben om hier rekening mee te houden.

Niet roken

Sommige leefregels hebben gevolgen voor anderen. Dit geldt bijvoorbeeld voor de leefregel: ‘niet roken in de buurt van uw kind met astma’. Het blijkt dat kinderen met astma meer klachten hebben als er in huis gerookt wordt. Ook is de kans groter dat zij op latere leeftijd klachten behouden.

Ouders van kinderen met astma krijgen het dringende advies om te stoppen met roken en/of in ieder geval niet in huis te roken. Ook is het verstandig om aan bezoek te vragen niet in huis en/of in de buurt van uw kind te roken. Rook ook niet ’s avonds in huis als uw kind op bed ligt, onder de afzuigkap of op de slaapkamer. Ook dan is roken schadelijk voor uw kind omdat de rookdeeltjes in kleding en meubels blijven hangen. Rookt uw kind zelf dan geldt voor hem/haar ook het dringende advies om hiermee te stoppen.

fc0686-smallHeeft uw kind astma? Als u rookt maakt dit de klachten bij uw kind erger. Sigarettenrook prikkelt de longen van uw zoon/dochter en kan een astma aanval veroorzaken. Hij/zij gaat er van hoesten en krijgt het benauwd. Zelfs als uw kind op het moment van meeroken niet direct benauwd wordt, heeft roken toch een negatieve invloed op de gezondheid van zijn/haar longen.

Stoppen met roken is het beste wat u voor de longen van uw kind kunt doen. Stoppen met roken is vaak moeilijk, vooral als u al lang rookt. Als u stopt, heeft dit echter veel (gezondheids)voordelen voor u én voor uw kind:

  • De astmaklachten worden minder;
  • De medicijnen werken beter bij uw kind;
  • Uw kind voelt zich fitter.

Vind u stoppen met roken moeilijk? Er is veel hulp. Veel huisartsen bieden eenvoudige begeleidingspropgramma’s aan. Ook is er online veel hulp te vinden via websites, Apps etc.
STIVORO is een initiatief van de Nederlandse Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds. Deze organisatie kan u ook ondersteunen bij het stoppen met roken. Kijk voor meer informatie ook op de website van STIVORO.

Het doel is om kinderen rookvrij op te laten groeien. Daar hoort een rookvrij schoolterrein bij. Scholen zijn inmiddels verplicht voor 2020 hun schoolterrein rookvrij te maken.