slide-079-1600x400

Als uw kind astma heeft, is het gezond om voldoende te bewegen en te sporten. Een betere conditie en een grotere spierkracht leiden tot minder klachten in het dagelijks leven. Sporten kan op ieder niveau, dus er is voor ieder kind wel een passende activiteit te vinden. Voor kinderen met astma is sporten zelfs sterk aan te raden omdat zij hun lichaam nog moeten ontwikkelen.

Vroeger werd vaak gedacht dat kinderen met astma het rustig aan moesten doen. Dat idee is achterhaalt. Laat uw kind sporten en bewegen zo vaak het wil. Hoe beter de conditie van uw kind, des te beter voor zijn/haar astma.

In sommige gevallen is het voor uw kind beter om niet te sporten. U kunt altijd met de behandelend arts of longverpleegkundige overleggen als u twijfels heeft.

Praktische tips bij bewegen & sporten

  • Iedere dag mimimaal een half uur bewegen is nodig om een goede conditie op te bouwen en te behouden;
  • U kunt samen met uw kind bepalen welke sport hij/zij leuk vindt om te beoefenen. Overleg bij twijfels met de arts of deze sport geschikt is voor uw kind;
  • fc0684-smallBewegen is eenvoudig in te passen met uw kind door hem/haar naar school te laten fietsen en een wandeling te maken door de buurt;
  • Heeft uw kind een periode met veel klachten dan is het niet verstandig om in die periode intensief te sporten;
  • Veel kinderen met astma hebben ook last van ‘inspanningsastma’. Dit wil zeggen dat uw zoon/dochter snel na het begin van een inspanning benauwdheidsklachten krijgt. Meer informatie hierover vindt u op de pagina inspanningsastma;
  • Is uw kind allergisch voor boom- en graspollen (hooikoorts) dan kan het beter zijn om in het hooikoorts seizoen niet buiten te sporten als de pollentellingen hoog zijn;
  • Heeft uw kind koorts, een infectie of is hij/zij verkouden dan wordt sporten afgeraden. De kans op een astma aanval is dan groter.

Welke sporten zijn wel en niet geschikt

Er zijn enkele sporten die worden afgeraden. Sporten zoals zweefvliegen, parachutespringen en diepzeeduiken worden afgeraden. Bij deze sporten vormen een zware belasting voor de longen. Ook is de kans op een astma aanval groter.

Verder zijn eigenlijk alle sporten geschikt. Welke sport voor uw kind het meest geschikt is hangt af van de voorkeur van uw zoon/dochter, de klachten en de conditie. Zwemmen is een hele geschikte sport voor kinderen die inspanningsastma hebben. Ook voor kinderen met andere vormen van astma is zwemmen erg geschikt, het verbetert namelijk de ademcapaciteit. Het voordeel daarvan is dat uw kind zijn/haar ademhaling beter onder controle kan houden ook in periodes met veel klachten. Enige nadeel kan de chloorlucht zijn waar sommige kinderen last van krijgen. Of dit bij uw kind ook zo is zal hij/zij moeten uitproberen.

Uw kind kan in principe ook gewoon meedoen aan sport en spel op school. Wie is het verstandig om aan de sportinstructeur en/of sportleraar aan te geven dat uw kind (inspannings-)astma heeft.