slide-066-1600x400

Door astma verandert het leven van uw kind, van u en van uw gezin. Als u net heeft gehoord dat uw kind astma heeft, zal dat waarschijnlijk een behoorlijke schok voor u en uw kind zijn. Na een periode waarin emoties zoals verdriet, boosheid, ongeloof en onzekerheid een rol spelen, zullen u en uw kind een manier vinden om met het astma om te gaan.

Ook als uw kind al een tijd last heeft van astma, zullen er soms lastige periodes zijn. Als de klachten hevig zijn, kan uw kind het vertrouwen verliezen in het lichaam. Uw kind kan er onzeker worden en/of bang voor een nieuwe (hevige) benauwdheidsaanval. Toekomstplannen kunnen onder druk komen te staan. Dit heeft uiteraard ook een weerslag op u als ouder. Als uw kind zijn/haar eigen lichaam en de klachten goed leert kennen, wordt het makkelijker om met de klachten om te gaan. Uw kind kan leren aanvoelen wanneer er een benauwdheidsaanval aankomt.

‘Leven met astma’ is niet altijd makkelijk maar de meeste mensen vinden met vallen en opstaan hun weg. Astma is een chronische aandoening die vaak in de jeugd ontstaat en periodes kent van relatieve rust en van verergering van klachten. Astma is een vervelende aandoening, maar gelukkig zijn er medicijnen en leefregels die ervoor kunnen zorgen dat uw kind een zo normaal mogelijk leven kan leiden.

Op de volgende pagina’s vindt u informatie over manieren om te leven mét astma: