slide-067-1600x400

De behandelend arts kan ervoor kiezen om een bronchoscopie bij uw kind uit te laten voeren wanneer uw kind klachten heeft die wijzen op ernstig ongecontroleerd astma, waarbij mogelijk ook een  afwijking aan de luchtwegen een rol kan spelen.

Wat is een bronchoscopie?

Een bronchoscopie is een onderzoek van de longen. Met dit onderzoek is het mogelijk de binnenkant van de luchtwegen en de longen van uw kind te beoordelen.

Bij uw kind wordt via de neus of de mond een heel dun, soepel slangetje (bronchoscoop) in de luchtwegen geschoven. Op de bronchoscoop is een kleine camera bevestigd, waardoor de arts via een beeldscherm de luchtwegen kan bekijken. Het doel van dit onderzoek is om een goed beeld te krijgen van de structuur van het slijmvlies in de luchtwegen, de aanwezigheid van ontstekingen en eventuele afwijkingen.

Tijdens de bronchoscopie

Een bronchoscopie is een onderzoek dat onder narcose wordt uitgevoerd. Het totale onderzoek duurt  gemiddeld 30 tot 60 minuten. Soms kan er een reden zijn om uw kind een nachtje te observeren. Dit wordt altijd met u besproken.

fc0665-smallNa de bronchoscopie

Uw kind kan na de bronchoscopie een beetje keelpijn hebben en wat hoesterig zijn. Zijn er tijdens het onderzoek kleine stukjes weefsel of slijmvlies weggenomen dan kan uw kind wat bloederig slijm ophoesten. Deze klachten verdwijnen meestal binnen enkele uren.

Zoals bij elk medisch onderzoek kunnen er bij een bronchoscopie complicaties optreden. Ongeveer 1 op de 10 kinderen krijgt later op de dag na de bronchoscopie koorts, meestal nadat tijdens het onderzoek de long is gespoeld. Kinderen met astma hebben een kleine kans om benauwd te worden na de bronchoscopie. Als dit bij uw kind zo is, krijgt uw zoon of dochter extra zuurstof en/of medicijnen.

U krijgt meestal de dag van het onderzoek van de arts al te horen wat de bevindingen zijn. Uitslagen van onderzoek naar biopten, infecties en ontstekingen zijn na enkele dagen tot weken bekend. Deze worden door de behandelend arts met u besproken.