slide-075-1600x400

Met behulp van medicijnen kunnen kinderen met astma in verreweg de meeste gevallen een normaal leven leiden. Net als de behandeling van volwassenen bestaat de behandeling van kinderen uit het opvolgen van leefregels en het gebruiken van medicijnen.

Ontstekingsremmers en luchtwegverwijders zijn de belangrijkste medicijnen voor het behandelen van astma. Het kan even duren voordat duidelijk is welke medicijnen bij uw kind het beste werken. De arts komt hierachter door verschillende soorten medicijnen en doseringen uit te proberen. De arts begint met een medicijn waarvan hij/zij weet dat het bij veel kinderen goed werkt en bekijkt welk effect dit op uw kind heeft. Werkt het niet voldoende dan kan de dosering worden aangepast als dit nodig is of er kan voor een ander medicijn worden gekozen.

Ontstekingsremmers

Bij astma zijn de luchtwegen van uw kind ontstoken. Hierdoor zijn ze erg gevoelig voor prikkels. Al bij de kleinste prikkel kunnen de luchtwegen vernauwen. Veel kinderen met astma gebruiken medicijnen om deze ontstekingen te remmen. Hierdoor worden de luchtwegen minder prikkelbaar en ontstaan er minder snel klachten. De ontstekingsremmers zijn dus vooral bedoeld om zoveel mogelijk klachten te voorkomen.

Er bestaan verschillende soorten ontstekingsremmers. De meest werkzame en meest gebruikte ontstekingsremmers bij astma zijn corticosteroïden.

Inhalatiecorticosteroïden

Deze medicijnen neemt uw kind in door ze in te ademen (te inhaleren). Daarom worden deze medicijnen ook wel inhalatiecorticosteroïden genoemd. Voor het inademen van deze medicijnen bestaan speciale apparaten, de inhalatoren.fc0653-small

Het effect van deze medicijnen wordt na enkele dagen merkbaar, maar is pas na een paar maanden optimaal. De inhalatiecorticosteroïden werken over het algemeen heel goed en geven weinig bijwerkingen.

Voorbeelden van inhalatiecorticosteroïden zijn: Beclometason®, Qvar®, Foster®, Symbicort®, Pulmicort®, Flixotide®, Seretide® en Alvesco® .

Orale corticosteroïden

Wanneer uw kind een zeer ernstige astma-aanval heeft gehad, kan de arts besluiten om tijdelijk corticosteroïden in de vorm van tabletten, capsules of als drankje voor te schrijven. Deze medicijnen worden via de mond ingenomen en daarom orale corticosteroïden genoemd. Uw kind krijgt na zo’n ernstige aanval een ‘stootkuur’ ontstekingsremmers om de ontsteking in de luchtwegen tot rust te brengen. Tegelijkertijd blijft uw kind ook zijn/haar ‘normale’ medicatie gebruiken.

Corticosteroïden in deze toedieningsvorm geven iets meer bijwerkingen dan de inhalatiecorticosteroïden. Dit komt omdat ze via het maagdarmkanaal in het hele lichaam terecht komen, in tegenstelling tot inhalatiecorticosteroïden die alleen in de luchtwegen terechtkomen. Voorbeelden van deze corticosteroïden zijn: Prednisolon en prednison.

Bijwerkingen

De medicijnen die bij astma worden gebruikt hebben over het algemeen niet veel bijwerkingen. Merkt u dat uw kind wel last heeft van bijwerkingen overleg dit dan met de behandelend arts. Het is sterk af te raden om op eigen initiatief het medicijngebruik te wijzigen. Als uw kind plotseling stopt bijvoorbeeld bestaat de kans op een (ernstige) astma-aanval. Heeft u vragen over medicijnen, de werking of bijwerking overleg dan altijd met de behandelend arts.