slide-073-1600x400

Met behulp van medicijnen kunnen kinderen met astma in verreweg de meeste gevallen een normaal leven leiden. Net als de behandeling van volwassenen bestaat de behandeling van kinderen uit het opvolgen van leefregels en het gebruiken van medicijnen.

Ontstekingsremmers en luchtwegverwijders zijn de belangrijkste medicijnen voor het behandelen van astma. Het kan even duren voordat duidelijk is welke medicijnen bij uw kind het beste werken. De arts komt hierachter door verschillende soorten medicijnen en doseringen uit te proberen. De arts begint met een medicijn waarvan hij/zij weet dat het bij veel kinderen goed werkt en bekijkt welk effect dit op uw kind heeft. Werkt het niet voldoende dan kan de dosering worden aangepast als dit nodig is of er kan voor een ander medicijn worden gekozen.

Luchtwegverwijders

Luchtwegverwijders worden voorgeschreven om de vernauwing van de kleine luchtwegen op te heffen. De meeste luchtwegverwijders behoren tot de groep van medicijnen die bèta2-sympathicomimetica worden genoemd. Deze medicijnen ontspannen de verkrampte spiertjes in de wand van de vernauwde luchtwegen zodat deze weer wijder worden en de benauwdheid afneemt.

Er bestaan twee soorten luchtwegverwijders die gebruikt worden bij de behandeling van astma, de kortwerkende en de langwerkende luchtwegverwijders. Ze worden ingenomen door een inhalator.

Kortwerkende luchtwegverwijders

De meeste kinderen met astma gebruiken kortwerkende luchtwegverwijders als ze opeens benauwd worden. Deze medicijnen geven snel verlichting door de benauwdheid te verminderen. Ze werken drie tot zes uur. Veel kinderen gebruiken daarnaast ook langwerkende luchtwegverwijders en/of ontstekingsremmers.

Voorbeelden van kortwerkende luchtwegverwijders zijn: Airomir®, Combivent®, Bricanyl® en Berodual®. Sommigen hiervan zijn combinatiepreparaten.

Langwerkende luchtwegverwijders

Deze medicijnen worden regelmatig gebruikt door kinderen die matig tot ernstig astma hebben. Langwerkende luchtwegverwijders zorgen ervoor dat de luchtwegen langere tijd verwijd blijven. Ze werken ongeveer twaalf uur. Kinderen die ’s vaak nachts klachten krijgen, kunnen veel baat hebben bij deze medicijnen. Ze worden vaak in combinatie gebruikt met ontstekingsremmers en/of kortwerkende luchtwegverwijders.

Voorbeelden van langwerkende luchtwegverwijders zijn: Foradil®, Foster®, Symbicort®, Seretide® en Serevent®. Sommigen hiervan zijn combinatiepreparaten.