slide-075-1600x400

Ontstekingsremmers en luchtwegverwijders zijn de belangrijkste medicijnen voor het behandelen van astma. Deze medicijnen worden in de meeste gevallen ingeademd met behulp van een inhalator. Als deze inhalatoren op de juiste manier worden gebruikt, hebben ze veel voordelen, namelijk:

 • De medicijnen komen direct op de juiste plaats in het lichaam terecht namelijk de longen. Bij verkeerd gebruik komt het medicijn niet in de longen maar achter in de keel waardoor het niet goed zal werken.
 • Door medicijnen te inhaleren, heeft uw kind een lagere dosering nodig. Door het inademen van de medicijnen belanden deze direct op de goede plaats (de longen). Bij het innemen van bijvoorbeeld een tablet komt de werkzame stof via de maag en darmen in de bloedbaan. Een groot deel van de medicijnen komt daarmee niet in de longen maar ook op andere plaatsen in het lichaam. Om toch voldoende werkzame stof in de longen te krijgen, is een hogere dosering nodig.
 • Door de lage dosering en de lokale manier van toedienen zijn er over het algemeen minder bijwerkingen.

Wat is een verstuiver?

Een verstuiver bestaat uit een klein spuitbusje in een houder. Het medicijn zit is het spuitbusje en is opgelost in drijfgas. Door op de houder te drukken komt een afgepaste hoeveelheid medicijn naar buiten. Een andere naam voor verstuiver is dosisaërosol.

Jonge kinderen gebruiken deze verstuiver met een voorzetkamer. Het medicijn komt dan niet direct in de mond maar in een plastic buis. Deze buis is verbonden aan een mondkapje dat over de mond en neus van uw kind wordt geplaatst. Door rustig inademen, krijgt uw kind dan ook de medicijnen op de juiste wijze in de longen. Voor oudere kinderen bestaan er verstuivers met een mondstuk.

Waar moet u op letten?

Bij het gebruiken van de verstuiver moeten u en uw kind op het volgende letten:

 • Let erop dat uw kind rechtop zit of staat en ontspannen is. Hele jonge kinderen kunt u het beste op schoot nemen tijdens het toedienen van de medicijnen;
 • fc0676-smallDe meeste verstuivers moeten geschud worden voor gebruik, lees dit na in de bijsluiter van het medicijn;
 • Door op de houder te drukken en tegelijk in te ademen krijgt uw kind het medicijn binnen. Vindt uw kind het moeilijk om dit tegelijkertijd te doen, dan kunt u uw kind helpen door de houder in te drukken. Uw kind hoeft dan alleen in te ademen;
 • Uw kind moet het medicijn rustig inademen en de adem 5 tot 10 tellen vast houden. Daarna kan uw zoon/dochter weer rustig uitademen. Als uw kind te snel inademt dan slaat een deel van de medicijnen neer in de keel van uw kind en komt niet in de longen.
 • Let voor het gebruik op dat er nog voldoende medicatie in de verstuiver zit. Sommige merken hebben een indicator die aangeeft hoeveel medicijn de inhalator nog bevat;
 • Maak de verstuiver zo nu en dan schoon. Hoe dat moet staat in de bijsluiter;
 • Maakt uw kind gebruik van een voorzetkamer overleg dan met uw apotheker of de longverpleegkundige wat een goede keuze is. Maak ook deze regelmatig schoon;
 • Laat uw kind na het inhaleren van de medicijnen zijn/haar mond spoelen met water. De eerste slok gebruiken om de mond te spoelen en uitspugen. De tweede slok mag doorgeslikt worden. Daarmee wordt het in de keel achtergebleven medicijn weggespoeld;
 • Voor (hele) kleine kinderen is het uitspugen van water soms moeilijk. Zij kunnen het water dan doorslikken. Ook kunt u uw kind iets laten eten of de tanden (laten) poetsen.

Het is aan te raden om jonge kinderen (tot acht jaar) te helpen met het gebruik van de inhalator (met of zonder voorzetkamer). Ook als uw kind ouder is, is het aan te raden erop te blijven letten dat uw kind de inhalator goed gebruikt. Het blijkt namelijk dat inhalatoren door kinderen regelmatig verkeerd worden gebruikt. Hierdoor hebben medicijnen te weinig of geen effect, waardoor uw kind meer klachten heeft dan nodig is. Ook de arts en/of longverpleegkundigen zullen de inhalatietechniek ook regelmatig controleren.

Kinderen vanaf 8 jaar kunnen leren dat het hun eigen verantwoordelijkheid is om hun medicatie in te nemen. Of uw kind daar aan toe is met acht jaar of hoe snel dit gaat, is per kind verschillend. Houd u in ieder geval wel toezicht zodat u zeker weet dat uw kind het medicijn op de juiste manier, in de juiste dosering en op het goede tijdstip inneemt.