slide-076-1600x400

Ontstekingsremmers en luchtwegverwijders zijn de belangrijkste medicijnen voor het behandelen van astma. Deze medicijnen worden in de meeste gevallen ingeademd met behulp van een inhalator. Als deze inhalatoren op de juiste manier worden gebruikt, hebben ze veel voordelen, namelijk:

 • De medicijnen komen direct op de juiste plaats in het lichaam terecht namelijk de longen. Bij verkeerd gebruik komt het medicijn niet in de longen maar achter in de keel waardoor het niet goed zal werken.
 • Door medicijnen te inhaleren, heeft uw kind een lagere dosering nodig. Door het inademen van de medicijnen belanden deze direct op de goede plaats (de longen). Bij het innemen van bijvoorbeeld een tablet komt de werkzame stof via de maag en darmen in de bloedbaan. Een groot deel van de medicijnen komt daarmee niet in de longen maar ook op andere plaatsen in het lichaam. Om toch voldoende werkzame stof in de longen te krijgen, is een hogere dosering nodig.
 • Door de lage dosering en de lokale manier van toedienen zijn er over het algemeen minder bijwerkingen.

Wat is een poederinhalator?

fc0677-smallEen poederinhalator bevat het medicijn in de vorm van heel fijn poeder. Dit poeder zit in een reservoir, capsule of aparte schijf. Vaak wordt dit een discus genoemd. Ook hierbij ademt uw kind het medicijn in via een mondstuk. Over het algemeen zijn poederinhalatoren geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 7 jaar die in staat zijn om krachtig in te ademen.

Waar moet u op letten?

Bij het gebruiken van de poederinhalator moeten u en uw kind op het volgende letten:

 • Maak de poederinhalator gereed voor gebruik. Dit gebeurt bij elk merk anders, lees daarom de bijsluiter goed;
 • Let erop dat uw kind rechtop zit of staat en ontspannen is;
 • Uw kind moet zijn/haar tanden en lippen om het mondstuk plaatsen en krachtig  en diep inademen;
 • Na het inademen kan de inhalator verwijderd worden. Uw kind moet de adem 5 tot 10 tellen vast houden. Daarna kan uw zoon/dochter weer rustig uitademen..
 • Vaak is het nodig om twee keer te inhaleren zodat alle poeder ingeademd wordt;
 • Zorg ervoor dat het poeder droog blijft. Wanneer het medicijn vochtig wordt kan het niet meer ingeademd worden. Bewaar de medicijnen daarom op een droge en koele plaats. De koelkast en badkamer zijn niet geschikt om de medicijnen te bewaren;
 • Maak de poederinhalator regelmatig schoon. Hoe dat moet staat in de bijsluiter;
 • Sommige poederinhalatoren werken met losse capsules per keer. Anderen hebben een indicator waarop wordt aangegeven hoeveel doseringen er nog in de inhalator aanwezig zijn;
 • Laat uw kind na het inhaleren van de medicijnen zijn/haar mond spoelen met water. De eerste slok gebruiken om de mond te spoelen en uitspugen. De tweede slok mag doorgeslikt worden. Daarmee wordt het in de keel achtergebleven medicijn weggespoeld;

Het is aan te raden om jonge kinderen (tot acht jaar) te helpen met het gebruik van de inhalator. Ook als uw kind ouder is, is het aan te raden erop te blijven letten dat uw kind de inhalator goed gebruikt. Het blijkt namelijk dat inhalatoren door kinderen regelmatig verkeerd worden gebruikt. Hierdoor hebben medicijnen te weinig of geen effect, waardoor uw kind meer klachten heeft dan nodig is.

Kinderen vanaf 8 jaar kunnen leren dat het hun eigen verantwoordelijkheid is om hun medicatie in te nemen. Of uw kind daar aan toe is met acht jaar of hoe snel dit gaat, is per kind verschillend. Houd u in ieder geval wel toezicht zodat u zeker weet dat uw kind het medicijn op de juiste manier, in de juiste dosering en op het goede tijdstip inneemt.