slide-057-1600x400

Heeft uw kind astma? Dan is hij/zij geboren met een aanleg voor deze aandoening. De klachten treden pas op wanneer uw kind in contact komt met bepaalde prikkels waar hij/zij overgevoelig voor is zoals bijvoorbeeld roken, huisdieren of bepaalde medicijnen. Ook een flinke verkoudheid of griep kunnen leiden tot een eerste uiting van de in aanleg al aanwezige astma.

Astma kan dus niet ‘zomaar’ ontstaan zonder dat de aanleg hiervoor aanwezig is. Astma is helaas ook niet te genezen, het is een chronische aandoening. Wel kunnen de klachten stabiliseren met medicijnen en in de loop van de tijd minder worden. Dit gebeurt dan meestal tijdens of na de puberteit. Vroeger werd dan gezegd “hij is eroverheen gegroeid’.

De klachten bij astma worden veroorzaakt door ontstekingen in de longen. Door deze ontstekingen zijn vooral de kleine luchtwegen erg prikkelbaar. Al bij een minimale prikkeling vernauwen de luchtwegen zich, waardoor de lucht minder makkelijk door de longen stroomt.

Het woord astma komt uit het Oudgrieks en betekent ‘benauwdheid’ of ‘hijgen’. Vroeger werd astma ook wel ‘cara’ genoemd. Cara is de verzamelnaam voor de volgende drie aandoeningen: astma, chronische bronchitis en longemfyseem. Tegenwoordig wordt de term ‘cara’ eigenlijk niet meer gebruikt. Artsen maken nu een onderverdeling in astma en COPD. COPD bestaat dan uit de twee andere aandoeningen (chronische bronchitis en longemfyseem).

Op de volgende pagina’s kunt u informatie vinden over wat astma is en welke verschillende soorten astma er zijn. Daarnaast vindt u informatie over de mogelijke oorzaken en welke klachten horen bij of kunnen wijzen op astma.

De arts beschikt over verschillende methoden en technieken om uit te zoeken of de klachten van uw kind te maken hebben met astma. Daarom wordt er ook dieper ingegaan op de diagnostische methoden en onderzoeken, net als op de mogelijke behandelopties. Omdat astma een behoorlijke impact kan hebben op de kwaliteit van het dagelijks leven besteden we ook aandacht aan het omgaan met astma.