Slide-017-1600x400

Er zullen niet veel mensen zijn die niet bekend zijn met de term ‘allergie’. Maar lang niet iedereen weet wat er bij allergie precies in het lichaam gebeurt. Hoe vaak komt allergie voor? Hoe zit het met de oorzaken van allergie en de erfelijkheid ervan? Wat zijn mogelijke oorzaken en welke invloed heeft een allergische aandoening op het dagelijks leven? Wilt u de antwoorden hierop weten? Lees dan verder.

Wat is allergie?

Een allergische reactie is een overgevoeligheidsreactie van het immuunsysteem (afweersysteem) op lichaamsvreemde stoffen die normaal gesproken niet schadelijk zijn. De ‘lichaamsvreemde stoffen’ waar sommige mensen allergisch op reageren worden ook wel allergenen genoemd. Allergenen zijn stoffen die in het dagelijks leven zowel binnenshuis als buitenhuis voorkomen.

Voorbeelden van allergenen zijn boompollen, graspollen, huisstofmijten en huisdieren maar ook insectengif en voedingsmiddelen geven regelmatig allergische klachten. Mensen die hier gevoelig voor zijn, krijgen na contact met deze allergenen klachten, zoals bijvoorbeeld een verstopte neus, een loopneus en/of niesbuien. Ook komen eczeem, galbulten, last van benauwdheid en/of tranende ogen vaak voor wanneer er sprake is van een allergie. De allergenen kunnen het lichaam binnenkomen via de neus, de mond maar ook via contact met de huid.

Typen allergische reacties

Er bestaan verschillende typen allergische reacties. Er kunnen bij een persoon ook combinaties van verschillende typen voorkomen.

Wat-is-allergie-tabel-01

De meest voorkomende vorm van allergie is de type I reactie waarbij IgE antilichamen betrokken zijn.

Hoe werkt een allergische reactie?

De eerste keer dat het lichaam in aanraking komt met een bepaald allergeen treedt er nog geen allergische reactie op maar worden er wel IgE antistoffen gemaakt, dit wordt ook wel sensibilisatie genoemd. Zonder sensibilisatie kan er geen allergie optreden.

De tweede keer dat hetzelfde allergeen het lichaam binnenkomt via de neus, de longen of de huid, komen de IgE antistoffen direct in actie. Ze binden zich aan mestcellen waardoor deze actief worden en histamine vrijmaken. Histamine zorgt voor allergische klachten in de huid, de luchtwegen, het maagdarmkanaal en/of de ogen.

Het proces van sensibilisatie en het ontwikkelen van wel of geen allergie staat hieronder schematisch weergegeven:

Wat-is-allergie-process-01

 

Hoe vaak komt allergie voor?

Allergieën komen de laatste 50 jaar steeds vaker voor en vormen wereldwijd een serieus gezondheidsprobleem. In Nederland heeft 1 op de 4 mensen last van een allergie. Een allergie voor graspollen komt het meest voor, dit wordt ook wel hooikoorts genoemd. Uit betrouwbaar onderzoek in Zwitserland is gebleken dat in 1950 3 tot 4% van de inwoners hooikoorts had. In 1996 was dit al gestegen naar 15 tot 20%. Op de tweede plaats van meest voorkomende allergieën staat een allergie voor huisstofmijten, gevolgd door allergie voor boompollen op de derde plaats.

Oorzaken en erfelijkheid van allergie

Over de oorzaken van allergie is nog heel veel onbekend. Er is wel bekend dat hygiëne een belangrijke rol speelt. Een steeds schonere levensstijl lijkt de kans op het ontwikkelen van een allergie te vergroten. Het immuunsysteem wordt minder geprikkeld dan vroeger en wordt daardoor kwetsbaarder voor (ongevaarlijke) indringers zoals bacteriën, virussen maar ook allergenen.

Daarnaast speelt erfelijkheid een belangrijke rol bij het ontwikkelen van een allergie. Een allergie zelf is niet erfelijk maar wel de aanleg om een allergie te ontwikkelen, dit wordt atopie genoemd. In de tabel ziet u een overzicht van hoe groot de kans is dat iemand een allergie ontwikkelt wanneer familieleden al een allergie hebben.

Wat-is-allergie-tabel-02

De invloed van allergie

De invloed die allergie heeft op de kwaliteit van het dagelijks leven wordt vaak onderschat, zowel door mensen die allergisch zijn maar ook door artsen. “Een verstopte en jeukende neus is toch niet zo erg? Tranende ogen…? Dat gaat vanzelf weer over! Heel erg moe….? Ga maar lekker op tijd naar bed!”

Een allergie kan een grote negatieve invloed hebben op de kwaliteit van het dagelijks leven. Naast de ‘klassieke allergische klachten’ spelen ook algemene klachten zoals vermoeidheid en hoofdpijn regelmatig een rol. Allergie heeft een negatieve invloed op de nachtrust en het concentratievermogen. School- en sportprestaties verminderen en door aanhoudende klachten is het niet meer vanzelfsprekend dat uw kind altijd met zijn/haar vrienden kan spelen. Dit betekent een toename in het sociaal isolement.

De gevolgen van een allergie zijn niet alleen merkbaar voor degene die deze aandoening heeft maar ook maatschappelijk gezien heeft allergie gevolgen. U kunt hierbij denken aan medische, economische en sociale gevolgen door regelmatige doktersbezoeken, medicijngebruik, verminderde productiviteit en ziekteverzuim.