Slide-025-1600x400

Wat is voedselallergie?

De term voedselovergevoeligheid wordt gebruikt om verschillende reacties op voedsel aan te duiden. Het is een algemene term waaronder voedselallergie, voedselintolerantie en voedselaversie vallen. Er bestaat in het dagelijks leven veel verwarring over wat voedselallergie eigenlijk is. Niet iedere reactie op een voedingsmiddel is namelijk een allergische reactie, maar in de volksmond worden reacties op voedsel wel bijna altijd voedselallergie genoemd, dit is dus niet juist.

Er is alleen sprake van voedselallergie wanneer uw kind met zijn/haar immuunsysteem reageert op een voedingsmiddel. Het lichaam van uw kind maakt dan antistoffen aan tegen bepaalde eiwitten in voedingsmiddelen die in principe onschuldig zijn. Voorbeelden van voedingsmiddelen waar veel kinderen allergisch op reageren zijn pinda, koemelk en kippenei-eiwit. Het maken van antistoffen wordt sensibilisatie genoemd. Wanneer uw kind antistoffen in zijn/haar lichaam heeft tegen een bepaald voedingsmiddel, wil dat nog niet zeggen dat er sprake is van een voedselallergie. Uw kind moet dan ook daadwerkelijk klachten vertonen op het betreffende voedingsmiddel. Een voedselallergie kan alleen worden aangetoond met een zogenaamde voedselprovocatietest.

Voedselintolerantie wordt ook wel niet-allergische voedselovergevoeligheid genoemd. Bij deze vorm van overgevoeligheid is het immuunsysteem van uw kind niet betrokken. De reacties op voedingsmiddelen ontstaan niet op allergenen in de voeding maar bijvoorbeeld door een enzymtekort. Voorbeelden van voedselintolerantie zijn lactose-intolerantie en glutenintolerantie (coeliakie). De stoffen die de reactie uitlokken worden ‘triggers’ genoemd. Een voorbeeld van een trigger is o.a. conserveermiddel.

FC0134Voedselaversie, tot slot, is een compleet andere vorm van voedselovergevoeligheid. Het betreffende voedingsmiddel wordt door uw kind vermeden uit angst voor wat er zou kunnen gebeuren. De reacties op voedingsmiddelen bij voedselaversie zijn psychisch van aard en hebben geen lichamelijke oorzaak. Zo is het immuunsysteem van uw kind niet bij deze reactie betrokken en er is ook geen sprake van bijvoorbeeld een enzymtekort. Dat de klachten puur psychisch zijn, blijkt uit het feit dat wanneer het voedingsmiddel in een onherkenbare vorm wordt ingenomen er geen reactie zal optreden.

Die angst die uw kind kan ervaren kan dusdanig ernstige vormen aannemen dat hij/zij geen eten meer in de mond durft te nemen, laat staan durft door te slikken.

Wordt uw zoon ziek na het eten en/of drinken van voedingsmiddelen zoals melk, ei of pinda? Krijgt uw dochter het benauwd na het eten van een boterham met pindakaas? Heeft uw kind huiduitslag na het eten van producten waar kippenei in zit? Dan kan het zijn dat uw kind een voedselallergie heeft.

Hoe vaak komt het voor?

Voedselallergie komt wereldwijd voor. In Nederland komt voedselallergie ongeveer bij 2 tot 3% van de volwassenen voor en bij ongeveer 8% van de kinderen. Voedselallergie komt bij zuigelingen en jonge kinderen dus vaker voor dan bij volwassenen. Dit komt doordat de darmen nog niet volledig ontwikkeld zijn. Hierdoor kunnen eiwitten in de voeding niet volledig afgebroken worden. Deze grotere eiwitdeeltjes kunnen een allergische reactie veroorzaken.

Wat zijn de klachten?

Een typische allergische reactie op voedsel bestaat uit een jeukend gevoel in de mond, soms doortrekkend naar de oren en de keel. Dit kan gevolgd worden door een (gevoel van) zwelling van de lippen en de keel, misselijkheid, buikpijn en braken. De klachten die optreden bij voedselallergie kunnen erg verschillen per persoon en per voedingsmiddel. De klachten kunnen verschillen per orgaan. Ook de ernst kan variëren van mild tot levensbedreigend.

Veel genoemde klachten bij voedselallergie zijn:

Voedselallergie-tabel-01

Vaak reageren kinderen met hooikoorts, een allergie voor boom- en/of graspollen, ook allergisch op bepaalde voedingsmiddelen met name groente en fruit. Dit komt doordat de structuur van het stukje stuifmeelkorrel dat de allergische reactie veroorzaakt sterk lijkt op bepaalde specifieke voedselstructuren. Het immuunsysteem is niet in staat om deze zogenaamde allergenen van elkaar te onderscheiden en ‘vergist’ zich door allergisch te reageren op het voedingsmiddel. Dit wordt kruisreactiviteit genoemd. Kinderen met een graspollenallergie reageren vaak allergisch op tarwe, appel, tomaat en pinda. Kinderen met bijvoorbeeld een latexallergie reageren regelmatig allergisch op kiwi en banaan.

Tips wanneer uw kind last heeft van voedselallergie

Een belangrijk onderdeel van de behandeling van een allergie is het vermijden van het allergeen waar uw kind allergisch op reageert. Bij voedselallergie is van belang heel goed uit te zoeken waar uw kind allergisch voor is. Er is een aantal praktische tips die u kunt gebruiken om met voedselallergie om te gaan:

  • Probeer zo snel mogelijk uit te zoeken op welk voedingsmiddel en/of welk bestanddeel uit de voeding uw kind reageert;FC0573
  • Voorkom dat uw kind het betreffende voedingsmiddel en/of bestanddeel binnen krijgt;
  • Vraag om een verwijzing naar een medisch specialist met expertise op het gebied van voedselallergie;
  • Laat uw kind iets bij zich dragen waarop staat waar hij/zij allergisch voor is en dus niet mag eten en/of drinken;
  • Lees altijd goed de etiketten van voedingsmiddelen, recepturen kunnen wijzigen dus blijf dit iedere keer goed controleren;
  • Als uw kind op een bepaald product een allergische reactie ervaart, bewaar dan het etiket zorgvuldig zodat u dit aan de behandelend arts kunt geven;
  • Zorg voor schoon bestek, servies en een schone werkplek om ‘besmetting’ van producten te voorkomen;
  • Let goed op het gewicht, de groei en algehele conditie van uw kind;
  • Vertel de omgeving waar uw kind allergisch voor is en welke maatregelen eventueel getroffen moeten worden;
  • Heeft uw kind een ernstige allergie waarvoor een adrenaline auto-injector nodig is, zorg dan dat uw kind en/of iemand in de nabije omgeving deze kan toedienen.

Bij voedselallergie is het volgen van een dieet noodzakelijk, u kunt hierbij behoorlijk beperkt worden in uw productkeuze. Het kan verstandig zijn om een ervaren diëtist te raadplegen bij het samenstellen van het dieet. De diëtist let er bij het samenstellen van het dieet op dat het betreffende allergeen wordt verwijderd uit het voedingspatroon. Daarnaast wordt er gelet of het voedingspatroon volwaardig is. Wanneer u zelfstandig voedingsmiddelen gaat schrappen uit het voedingspatroon van uw kind, kan het zijn dat uw kind voedingsstoffen tekort komt. Iets wat zijn/haar groei en gezondheid kan schaden.