Slide-028-1600x400

Wat is een contactallergie?

Contactallergenen zijn stoffen die na contact met de huid van uw kind een allergische reactie geven. Netelroos (ook wel galbulten of urticaria genoemd) en contacteczeem zijn de bekendste vormen van contactallergie. Door artsen wordt contactallergie ook wel allergische contactdermatitis genoemd.

Stoffen die vaak een contactallergie veroorzaken zijn bijvoorbeeld nikkel, latex, rubber, allerlei soorten harsen, cosmetica ( zoals nagellak en haarverf) en verzorgingsproducten (bijvoorbeeld shampoo en crèmes).

Heeft uw dochter dikke ogen en uitslag op haar gezicht na het gebruik van make-up? Heeft uw kind blaartjes op haar oren op de plaats waar haar oorbellen zitten? Heeft uw zoon jeuk op zijn hoofd na het wassen van zijn haren met een nieuwe shampoo? Dan kan het zijn dat uw kind last heeft van een contactallergie.

Hoe vaak komt het voor?

Er zijn geen exacte cijfers bekend, maar het is wel duidelijk dat er veel kinderen last hebben van een contactallergie.

Wat zijn de klachten?

De huidklachten komen met name voor op  de plaats waar de huid in contact is geweest met het allergeen. Wanneer uw kind allergisch is voor nikkel dan kan contactallergie optreden op de plaatsen waar sieraden worden gedragen, dus op de vingers (ring), pols (horloge of armband), hals en borst (halsketting) en oren (oorbellen). Ook de gesp van een riem kan huiduitslag geven op de buik.

In het geval van cosmetica beperken de klachten zich meestal tot de hoofdhuid, het gezicht, de hals en de handen. In het geval van bodylotion kan de uitslag zich verspreiden over het gehele lichaam.

De meest genoemde klachten bij een contactallergie zijn:

Contactallergie-tabel-01

Tips wanneer uw kind last heeft van contactallergie

FC0596Een belangrijk onderdeel van de behandeling van een allergie is het vermijden van het allergeen waar uw kind allergisch op reageert. Eén van de weinig dingen die u kunt doen bij contactallergie, is vermijden dat uw kind in contact komt met de stof waar hij/zij allergisch op reageert. Heeft uw kind uitslag als gevolg van een contactallergie, houd de huid van uw kind dan zo vet mogelijk dat vermindert de jeuk. Ook kunt u de huid eventueel koelen met een koud kompres om de jeuk tegen te gaan.