Slide-022-1600x400

Wat is een allergie voor insectengif?

Wanneer een bij, wesp of hommel steekt, wordt er gif in de huid gespoten. Als uw kind niet allergisch is voor insectengif, ontstaat er meestal op de steekplaats een rode, jeukende en soms pijnlijke bult. Kinderen die wel allergisch zijn voor het insectengif kunnen diverse klachten krijgen. Het gif van bijen, wespen en hommels kan (zeer) ernstige allergische reacties geven. Zelfs zo erg dat er een anafylactische reactie en/of een anafylactische shock kan optreden. Dit kan in het slechtste geval levensbedreigend en zelfs fataal zijn.

Veel kinderen zijn bang voor bijen en/of wespen vanwege het gezoem en hun enge uiterlijk. Wanneer iemand allergisch is voor insectengif neemt deze angst vaak toe vanwege de mogelijk ernstige gevolgen van een insectensteek. Niet iedereen weet het verschil tussen een bij, wesp en hommel, daarom ziet u hieronder hoe de verschillende insecten eruit zien.

Figuur-insecten

Zwellen de oogleden en/of lippen van uw dochter op na een steek van een wesp? Krijgt uw zoon jeuk over haar hele lichaam na een steek van een bij? Dan kan het zijn dat uw kind allergisch is voor insectengif.

Hoe vaak komt het voor?

Ongeveer 1 tot 3% van de bevolking is allergisch voor insectengif. De meeste mensen die allergisch zijn voor insectengif reageren op wespengif. Een veel kleiner percentage reageert allergisch op het gif van bijen en hommels. Hierbij gaat het meestal om mensen die in kassen werken of imkers, dus mensen die beroepsmatig met bijen en/of hommels in aanraking komen.

In Nederland zijn de wespen verantwoordelijk voor ongeveer 80-85% van de insectensteken. Dit komt doordat wespen mensen opzoeken en van nature agressief zijn in tegenstelling tot bijen en hommels. Wespen steken met name in augustus en september als ze in de natuur niet meer voldoende voedsel kunnen vinden. Bijen en hommels zullen alleen steken wanneer ze zich bedreigd voelen en uw kind te dicht bij hun nest komt.

Wat zijn de klachten?

Wanneer uw kind allergisch is voor insectengif van bijen, wespen en/of hommels dan kunnen er klachten optreden. Deze klachten kunnen lokaal zijn waarbij de klachten zich beperken tot de steekplaats en het gebied erom heen. Daarnaast kunnen ook systemische klachten optreden. Dit houdt in dat er klachten ontstaan op afstand van de steekplaats. Deze klachten kunnen duiden op potentieel gevaar. Deze klachten worden ingedeeld in 4 graden:

Allergie-voor-insectengif-tabel-01

Bij 7 op de 10 mensen die allergisch zijn voor insectengif treden de klachten binnen 15 minuten na de steek op. Kinderen die allergisch hebben gereageerd (Graad II, III en IV) na een insectensteek kunnen in aanmerking komen voor een behandeling met een adrenaline auto-injector en/of immunotherapie.

Tips wanneer uw kind last heeft van een allergie voor insectengif

Een belangrijk onderdeel van de behandeling van een allergie is het vermijden van het allergeen waar uw kind allergisch op reageert. Het is onmogelijk om insecten volledig te vermijden, maar er zijn wel manieren om de kans op een steek aanzienlijk te verminderen. Er is een aantal praktische tips die u kunt gebruiken wanneer uw kind last heeft van een allergie voor insectengif:

 • Laat uw kind niet buiten eten en/of drinken (barbecue, picknick);
 • Laat geen zoetigheid en snoepgoed buiten liggen;FC0567
 • Laat uw kind niet rechtstreeks uit een blikje drinken in de zomer, er kan een insect ingevlogen zijn die vervolgens in de keel van uw kind komt;
 • Laat uw kind niet met blote voeten in het gras lopen, bijen en wespen leven ook op de grond en bouwen hun nesten daar in bijvoorbeeld mollengangen;
 • Wees voorzichtig met het plukken van fruit en bloemen;
 • Vermijd afvalbakken;
 • Laat uw kind niet in de buurt van een bijenkorf staan wanneer er honing wordt verzameld;
 • Laat een bijen- of wespennest bij uw huis of in de tuin verwijderen door de gemeente;
 • Onder dikke takken en stronken kan een wespennest zitten, laat uw kind niet met deze takken slepen;
 • Trek uw kind bij voorkeur geen felgekleurde en zwarte kleding aan, hier komen insecten op af;
 • Gebruik bij voorkeur geen geparfumeerde producten (shampoo, badschuim, bodylotion en/of  zeep) in de zomermaanden;
 • Vermijd het gebruik van sterk geurend wasmiddelen en/of wasverzachters voor de kleding van uw kind;
 • Sla nooit naar een insect en vermijd snelle bewegingen;
 • Plaats insectenhorren voor ramen en/of deuren.

Wat van levensbelang kan zijn:
Is uw kind allergisch en heeft hij/zij een adrenaline auto-injector geef dan ook de omgeving regelmatig duidelijke instructies wanneer en hoe deze noodmedicatie gebruikt moet worden. Het kan het leven van uw kind redden!

Voor meer informatie over een allergie voor bijen en wespen kunt u ook terecht op de website alles over insectengifallergie.