Slide-020-1600x400

Wat is een allergie voor huisdieren?

Uw kind kan allergisch zijn voor één of meerdere soorten dieren. Veel mensen denken dat een allergie optreedt tegen de haren of veren van een dier, dit klopt niet. De allergische klachten worden veroorzaakt door huidschilfers van dieren maar ook het speeksel en de urine van dieren bevat allergenen. Het inademen van deze allergenen geeft allergische klachten bij mensen die daar gevoelig voor zijn.

Heeft uw zoon last van tranende ogen wanneer hij de kat van de buren heeft geknuffeld? Heeft uw stoere tienerdochter last van niesbuien en een piepende ademhaling als zij de hond van opa en oma heeft staan aaien? Krijgt uw kind eczeem na het aaien van een konijn? Dan kan het zijn dat uw kind allergisch is voor huisdieren.

Hoe vaak komt het voor?

Veel kinderen zijn allergisch voor huisdieren, net als veel volwassenen overigens. Exacte cijfers zijn niet bekend maar het is wel duidelijk dat een allergie voor katten en FC0592honden het meest voorkomt. Ook wordt er vaak allergisch gereageerd op cavia’s en konijnen. Ook vogels  zoals de parkiet, kanarie en papegaai zorgen regelmatig voor allergische klachten.

Wat zijn de klachten?

De klachten die ontstaan als gevolg van een allergie voor huisdieren zijn niet seizoensgebonden maar kunnen het hele jaar optreden. De klachten kunnen vrij snel na het contact met het dier ontstaan, maar soms ook pas uren later. Wanneer het dierlijke allergeen in contact komt met de slijmvliezen zullen allergische klachten ontstaan. De klachten treden vooral op in de ogen, de neus, de longen en de huid.

De meest genoemde klachten bij een allergie voor huisdieren zijn:

Allergie-voor-huisdieren-tabel01

Het advies is om uw huisdier(en) uit huis te plaatsen wanneer uw kind er allergisch voor blijkt te zijn. Dat is vaak heel moeilijk, de emotionele band tussen mens en dier is sterk en moet niet onderschat worden, zeker niet bij kinderen.

Tips wanneer uw kind last heeft van een allergie voor huisdieren

Een belangrijk onderdeel van de behandeling van een allergie is het vermijden van het allergeen waar uw kind allergisch op reageert. Het volledig vermijden van dierlijke epithelia is moeilijk. Misschien heeft u zelf huisdieren of anders komen uw kinderen vast wel eens thuis bij vrienden en familie waar dieren zijn. Ook buiten lopen honden en katten en verspreiden daar hun allergenen. Er is een aantal praktische tips die u kunt gebruiken wanneer uw kind last heeft van een allergie voor huisdieren:

  • Voorkom zoveel mogelijk dat uw huisdieren in de slaapkamer komen;
  • Borstel uw huisdier regelmatig en het liefst buiten;
  • Kies voor een gladde vloerbedekking (laminaat, plavuizen etc) wat makkelijk schoon te houden is;
  • Neem meubels en vloeren regelmatig af met een vochtige doek;
  • Laat uw kind zijn/haar handen wassen na contact met het dier waar het allergisch voor is;
  • Probeer konijnen, cavia’s, hamsters en vogels zoveel mogelijk in hun kooi en/of buiten te laten.