Slide-018-1600x400

Wat is een allergie voor bomen en/of grassen?

In de volksmond wordt een allergie voor bomen en/of grassen ook wel hooikoorts genoemd. Artsen noemen het allergische rhinitis als gevolg van een boom- en/of graspollenallergie.

Bomen en grassen geven in hun bloeiperiode stuifmeel af aan de lucht. Het stuifmeel van bomen en grassen wordt ook wel pollen genoemd. Deze boom- en/of graspollen kunnen allergische klachten veroorzaken bij mensen die hier gevoelig voor zijn.

Bij uw kind kan hooikoorts zich op verschillende manieren uiten. Is het volgende herkenbaar? Heeft uw dochter last van een verstopte neus en rode opgezette ogen als zij lekker buiten heeft gespeeld? Heeft uw zoon last van enorme niesbuien tijdens zijn voetbaltraining? Voelt uw kind zich regelmatig moe en heeft hij/zij moeite om zich in het voorjaar en de zomer te concentreren op school? Dan kan het zijn dat uw kind allergisch is voor boom- en/of graspollen.

Hoe vaak komt het voor?

Allergieën komen steeds vaker voor en vormen een serieus gezondheidsprobleem. In Nederland heeft 1 op de 4 mensen last van een (chronische) allergie. Een allergie voor boompollen en/of graspollen komt het meest voor namelijk bij 1 op de 8 Nederlanders. Dit betekent dat er in Nederland ruim 2 miljoen mensen last hebben van hooikoorts. In een gemiddeld schoolklas zijn dat dus minimaal 3 kinderen die ieder jaar last hebben van hooikoortsklachten.

Bij een allergie voor boom- en/of graspollen wordt gesproken over een seizoensgebonden allergie. Bomen, grassen en onkruiden hebben een eigen bloeiperiode. Deze bloeiperiode wordt ook wel het ‘pollenseizoen’ genoemd en start met de bloei van de bomen. Sommige bomen bloeien al vanaf januari/februari. Wanneer de bloeiperiode van de bomen op het eind loopt, beginnen de grassen te bloeien. Afhankelijk van het weer start de bloeiperiode van de grassen en de onkruiden ongeveer half mei. Deze bloeiperiode duurt tot en met september. Dat betekent dat als uw kind last heeft van een boompollen- én een graspollenallergie dat hij/zij van februari tot en met september last kan hebben van allergische klachten.

De verschillende bloeiseizoenen staan in het overzicht hieronder:

Pollenkalender

Hieronder vindt u de kaart van Nederland met daarin de actuele pollenverwachting voor vandaag:

De actuele pollenweerkaart

Wat zijn de klachten?

De klachten die optreden bij hooikoorts lijken op verkoudheidsklachten en lopen gelijk aan de bloeiperiodes van de bomen en/of grassen (zie de tabel met bloeiseizoenen hierboven). Hooikoorts veroorzaakt dus vooral allergische klachten in de ogen en de neus. De pollen zijn meestal te groot om dieper in de luchtwegen (de longen) terecht te komen. Wanneer het stuifmeel (de pollen) in contact komt met de slijmvliezen zullen allergische klachten ontstaan. De meest genoemde klachten bij hooikoorts zijn:

Allergie-voor-bommen-en-grassen-tabel-02

Als er meer pollen in de lucht aanwezig zijn, zullen de hooikoortsklachten toenemen. Op dagen dat het droog en warm is, is de hoeveelheid pollen in de lucht relatief hoog. Zeker wanneer er ook nog een zachte tot matige wind waait.

Tips wanneer uw kind last heeft van hooikoorts

Een belangrijk onderdeel van de behandeling van een allergie is het vermijden van het allergeen waar uw kind allergisch op reageert. Het volledig vermijden van boom- en/of graspollen is praktisch onmogelijk omdat het stuifmeel van bomen en grassen door de lucht zweeft. Er is wel een aantal praktische tips die u kunt gebruiken wanneer uw kind last heeft van hooikoorts:FC0591

  • Houd de actuele pollentellingen en hooikoortsberichten op apps, internet, televisie en radio goed in de gaten en stem de activiteiten van uw kind hier zoveel mogelijk op af;
  • Probeer parken, bos en andere ‘groene’ gebieden zoveel mogelijk te vermijden als de pollentellingen hoog zijn;
  • Overweeg het verwijderen van bomen als de berk, els en hazelaar uit uw tuin;
  • Uw kind een zonnebril (laten) opzetten beschermt de ogen tegen pollen;
  • Houd bij voorkeur ramen en deuren overdag zoveel mogelijk dicht en ventileer het huis ’s avonds of ’s nachts als de hoeveelheid pollen in de lucht lager is;
  • Overweeg de aanschaf van een speciaal pollenhor voor de ramen en/of deuren;
  • Droog de was binnen in plaats van buiten, op die manier komen er zo weinig mogelijk pollen op kleding, handdoeken en beddengoed;
  • Pollen hechten aan kleding, laat uw kind zich daarom niet in zijn/haar slaapkamer aan- en uitkleden maar doe dit bij voorkeur in een andere ruimte (zoals de badkamer);
  • Probeer ‘meeroken’ door uw kind zoveel mogelijk te vermijden, dit kan de hooikoortsklachten verergeren;
  • De bloeiseizoenen van bomen verschillen per land. In het buitenland komen veelal dezelfde pollen voor als in Nederland, alleen bloeien de bomen vaak eerder in het seizoen. Hou hier rekening mee wanneer u op vakantie gaat.