Slide-019-1600x400

Er bestaan heel veel verschillende soorten allergenen waar iemand allergisch op kan reageren. Allergenen zijn stoffen die in het dagelijks leven zowel binnenshuis als buitenhuis voorkomen.

Inhalatieallergenen zijn allergenen die door de lucht verspreid worden en door inademing allergische klachten in het lichaam veroorzaken. Voorbeelden van bekende inhalatieallergenen zijn boompollen, graspollen, huidschilfers van katten of honden, huisstofmijten en schimmels. Maar ook sommige voedselallergenen kunnen via inademing in het lichaam komen.

Er bestaat ook contactallergie, dit is een allergische reactie van de huid als gevolg van contact met een bepaald allergeen. Nikkel en latex zijn voorbeelden van stoffen die regelmatig een contactallergie veroorzaken.

Naast de manier waarop een allergeen het lichaam binnenkomt, zoals bij een inhalatieallergie of een contactallergie, kan ook een bepaalde ‘bron’ een allergische reactie veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn: voedselallergie (bijvoorbeeld voor koemelk, vis, pinda en kippenei), geneesmiddelenallergie (bijvoorbeeld voor antibiotica of pijnstillers) en insectengifallergie (allergie voor bijen, wespen en/of hommels).

In de volgende pagina’s zullen we uitgebreid ingaan op de volgende soorten allergie:FC0590