Slide-038-1600x400

Vaak zie je bij kinderen met hooikoorts, een allergie voor boom- en/of graspollen, dat zij ook allergisch reageren op bepaalde soorten voedingsmiddelen. Meestal gaat het om verschillende soorten groenten en fruit. De reden hiervan is dat de structuur van het stukje stuifmeelkorrel waar uw zoon of dochter allergisch op reageert sterk lijkt op bepaalde specifieke voedselstructuren. Het lukt het immuunsysteem niet om het verschil te maken tussen deze sterk op elkaar lijkende structuren met als gevolg het ontstaan van een allergische reactie. Dit verschijnsel wordt kruisreactiviteit genoemd.

Kruisreactiviteit komt niet alleen voor tussen boom- en/of graspollen en voedingsmiddelen. Ook voedingsmiddelen en latex zelf kunnen kruisreacties vertonen met andere soorten voedingsmiddelen, dieren en latex.

Het onderstaande overzicht geeft een opsomming van verschillende kruisreagerende allergenen en is opgebouwd uit drie kolommen. In de linker kolom kunt u opzoeken waar uw zoon/dochter allergisch voor is. De middelste kolom geeft aan welke producten daar sterk op lijken qua eiwit structuur, dit zijn de kruisreactieve producten. Tot slot staan in de rechterkolom de percentages die het risico weergeven dat er ook daadwerkelijk een kruisreactie optreedt. Dit is dus het risicopercentage dat uw kind allergische klachten krijgt op de betreffende producten uit de middelste kolom.

UMCG-Kruisreactiviteit

De meeste mensen die allergisch zijn hebben weinig tot geen last van kruisreacties. U hoeft geen voedingsmiddelen uit het voedingspatroon van uw kind te verwijderen uit voorzorg. Wanneer u het  vermoeden heeft dat uw kind kruisreactief reageert op bepaalde voedingsmiddelen, dan kunt u dit het beste bespreken met de behandelend arts van uw kind.