Slide-032-1600x400

Het hart en de bloedvaten zijn voor ieder mens van levensbelang. De functie van het hart en de bloedvaten is het op gang houden van het stromen van het bloed in het hele lichaam. Dit is van levensbelang omdat het bloed voedingsstoffen en zuurstof naar de organen in het lichaam vervoert en onder andere afvalstoffen weer afvoert.

Het hart

Het hart is de pomp die het bloed door de bloedvaten stuurt en bestaat uit vier kamers: twee voorkamers ook wel boezems of atria genoemd en twee kamers ook wel ventrikels genoemd. Het hart heeft een linkerzijde (met de linkerboezem en de linkerkamer) en een rechterzijde (met de rechterboezem en de rechterkamer). Het hart bevat bovendien 4 belangrijke kleppen die ervoor zorgen dat het bloed maar in één richting kan stromen. Op de boezems en de kamers sluiten de grote aders en slagaders aan die zorgen voor het transport van bloed door het hele lichaam.

De slagaders en adersFC0600-small-l

De slagaders zijn stevige elastische bloedvaten die het bloed van het hart naar de organen sturen. In de grote bloedsomloop wordt zuurstofrijk bloed via de grote lichaamsslagader (aorta) naar andere organen gestuurd zoals onder andere de lever, milt, darmen en nieren. In de kleine bloedsomloop wordt zuurstofarm bloed naar de longen gestuwd. Hier wordt het bloed weer ‘gevuld’ met zuurstof om vervolgens weer het lichaam rondgepompt te worden.

Aders van de grote bloedsomloop verzamelen zuurstofarm bloed met afvalstoffen uit het hele lichaam en sturen het naar het hart. In de kleine bloedsomloop wordt het zuurstofrijke bloed uit de longen naar het hart gestuurd.

De slagaders en aders in het lichaam zijn voorzien van spierweefsel. Door deze spieren aan te spannen of te ontspannen kan de bloedtoevoer naar de organen geregeld worden. De hoeveelheid bloed die organen nodig hebben, is namelijk niet constant. Tijdens lichamelijke inspanning, zoals de gymles, hebben de spieren bijvoorbeeld een grote behoefte aan zuurstof en voedingsstoffen in het bloed. Tijdens een maaltijd moeten de maag en de darmen van uw kind van meer bloed voorzien worden.

Wat gebeurt er bij een allergische reactie?

Bij een allergische reactie op boompollen en/of graspollen (hooikoorts), huisstofmijt en huisdieren zal niet zo snel een zeer ernstige allergische reactie optreden die effect heeft op de werking van het hart en bloedvaten van uw kind. Bij een insectengifallergie, een geneesmiddelenallergie en bij voedselallergie bestaat dit risico wel.

Hieronder staat een aantal klachten van het hart en de bloedvaten die het gevolg kunnen zijn van een allergische reactie:

  • Versnellen van de hartslag
  • Snelle, sterke bloeddrukdaling
  • Hartritmestoornissen
  • Hartstilstand

Zeker de laatste twee verschijnselen worden vooral gezien bij een zeer ernstige allergische reactie, die ook wel anafylactische reactie wordt genoemd.

Wat is een anafylactische reactie?

Een anafylactische reactie is een plotseling optredende algemene reactie, waarbij het lichaam binnen enkele minuten tot een uur overgevoelig reageert op bijvoorbeeld een voedingsmiddel, een geneesmiddel of een insectensteek.

De klachten kunnen optreden in verschillende organen namelijk: de ogen, de huid, het maag-darmkanaal en de longen. Vaak krijgt uw kind meerdere klachten tegelijk. In het ergste geval treedt een snelle en sterke bloeddrukdaling waardoor uw kind het bewustzijn verliest. In die situatie wordt gesproken over een anafylactische shock. Dit is een levensbedreigende situatie die dodelijk kan aflopen.

Neem bij een heftige allergische reactie altijd direct contact op met een arts en bel 112. Zeg daarbij dat het gaat om anafylaxie.