slide-049-1600x400

Het kan nodig zijn dat uw zoon of dochter (symptoom onderdrukkende) medicijnen gaat gebruiken of al gebruikt om aanwezige allergische klachten te verminderen. Er bestaat geen standaard behandeling bij allergische aandoeningen. De behandeling die uw kind zal krijgen, is afhankelijk van verschillende factoren zoals bijvoorbeeld: de soort allergie, de klachten en de leeftijd van uw kind. Er zijn twee belangrijke groepen medicijnen die regelmatig worden toegepast bij de behandeling van allergische aandoeningen.

Antihistaminica

Een antihistaminicum onderdrukt de allergische reactie in het lichaam. Het blokkeert de werking van het lichaamseigen stofje histamine. Histamine is een stof die in het lichaam uit mestcellen vrijkomt bij een allergische reactie. Histamine is de stof die de typische klachten veroorzaakt die bij een allergische reactie horen zoals niesbuien, jeukende neus, verstopte neus en rode, tranende ogen.

Sommige antihistaminica kunt u zonder recept bij de drogist of apotheek kopen. Andere antihistaminica zijn op recept via uw (huis)arts te verkrijgen. Een antihistaminicum kan onder andere gegeven worden in de vorm van drank, tabletten, oogdruppels en neusspray. De werking treedt snel op en de dosering is meestal éénmaal daags.

fc0645-smallHet kan voor uw kind nodig zijn meerdere medicijnen te gebruiken om de klachten waarvan hij/zij last heeft te onderdrukken. Uw kind kan bijvoorbeeld een medicijn nodig hebben om de verstopte neus te behandelen naast een middel om de jeuk in de ogen te bestrijden. Antihistaminica zorgen ervoor dat de klachten tijdelijk snel verminderen. Zodra uw kind stopt met het gebruik van de medicijnen zullen de klachten de kop weer op steken.

Corticosteroïden

Corticosteroïden zijn medicijnen die de ontstekingsverschijnselen die bij een allergische aandoening voorkomen, zoals roodheid, zwelling, pijn en jeuk remmen. Corticosteroïden moeten iedere dag worden gebruikt in de periode dat uw kind in contact is met de allergenen waar hij/zij allergisch op reageert. De werking is na enkele dagen merkbaar en na enige tijd optimaal.

Corticosteroïden kunnen onder andere worden gegeven in de vorm van huidcrèmes en zalven, medicijnen om in te ademen, neussprays, oogdruppels, drank en tabletten.