slide-055-1600x400

Een belangrijk onderdeel van de behandeling is het vermijden van het allergeen waar uw kind allergisch op reageert. Dit wordt ook wel saneren genoemd en is, in de meeste gevallen, makkelijker gezegd dan gedaan. Het succesvol vermijden van allergenen is sterk afhankelijk van het soort allergeen en de plaats waar uw kind ermee in contact komt. In het geval van een allergie voor boompollen en/of graspollen maar ook bij een allergie voor huisstofmijten is het haast ondoenlijk om de betreffende allergenen te vermijden.

Allergeenvermijding, ook wel saneren genoemd, is ingrijpend. Het kan veel tijd, moeite en geld kosten.
Moet de kat nu wel of niet uit huis worden geplaatst? Hoe raakt u vocht in huis kwijt? Een deskundige, bijvoorbeeld een longverpleegkundige, kan aangeven welke maatregelen in uw situatie het meeste effect zullen hebben.

Tips voor het vermijden van inhalatieallergenen

Graspollen en boompollen 
Het volledig vermijden van boom- en graspollen is vrijwel onmogelijk omdat het stuifmeel van bomen en grassen door de lucht verspreid worden. Pollen zijn buiten moeilijk te vermijden, maar het is wel mogelijk om zoveel mogelijk te voorkomen dat ze ook naar binnen komen.

Er zijn wel een aantal praktische tips en adviezen die u kunt gebruiken wanneer uw kind last heeft van hooikoorts. Voor deze specifieke tips om boom- en graspollen te vermijden, kunt u terecht op de pagina allergie voor bomen en grassen onder het kopje ‘Tips wanneer uw kind last heeft van hooikoorts’.

fc0643-smallKatten of andere huisdieren
Het beste advies is om uw huisdier(en) uit huis te plaatsen wanneer uw kind er allergisch voor blijkt te zijn. Dat is vaak heel moeilijk, de emotionele band tussen mens en dier is sterk en moet niet onderschat worden, zeker niet bij kinderen.

Blijft uw huisdier in huis dan zijn wel een aantal praktische tips en adviezen die u kunt gebruiken wanneer uw kind last heeft van een allergie voor huisdieren. Voor deze specifieke tips kunt u terecht op de pagina allergie voor huisdieren onder het kopje ‘Tips wanneer uw kind last heeft van een allergie voor huisdieren’.

Huisstofmijten
Het volledig vermijden van huisstofmijten is vrijwel onmogelijk omdat deze beestjes o.a. in bedden leven, maar er zijn wel manieren om het aantal drastisch te verminderen waardoor uw kind minder last zal hebben van zijn/haar allergie.

Er zijn een aantal praktische tips en adviezen die u kunt gebruiken wanneer uw kind last heeft van een allergie voor huisstofmijt. Voor deze specifieke tips kunt u terecht op de pagina allergie voor huisstofmijt onder het kopje ‘Tips wanneer uw kind last heeft van een allergie voor huisstofmijt’.

Insectengif
In Nederland zijn wespen verantwoordelijk voor 80-85% van de insectensteken. De meeste mensen worden gestoken in de periode tussen half augustus en eind september. Wespen gaan dan actief op zoek naar eten op plaatsen waar mensen zijn. U kunt het risico dat uw kind wordt gestoken door een bij en/of wesp nooit volledig uitsluiten. Wel zijn er tips en adviezen die het risico op een insectensteek verkleinen.

Voor deze specifieke tips kunt u terecht op de pagina allergie voor insectengif onder het kopje ‘Tips wanneer uw kind last heeft van een allergie voor insectengif’.

Schimmels
Schimmels komen op diverse plaatsen voor zowel binnenhuis als buitenshuis. Dat zorgt ervoor dat het vermijden van schimmels een lastige opgave is. Er zijn een aantal praktische tips en adviezen die u kunt gebruiken wanneer uw kind last heeft van een allergie voor schimmels. Voor deze specifieke tips kunt u terecht op de pagina allergie voor schimmels onder het kopje ‘Tips wanneer uw kind last heeft van een allergie voor schimmels’.

Tips voor het vermijden van overige allergenen

Net als het vermijden van inhalatieallergenen is het vermijden van contactallergenen, geneesmiddelen en voedsel ook niet altijd even makkelijk. Op de onderstaande pagina’s vindt u praktische tips voor het vermijden van allergenen wanneer er sprake is van: