slide-054-1600x400

Als uw kind een voedselallergie heeft, wordt hij/zij zo nodig verwezen naar de diëtiste. Dit kan een diëtiste zijn van het ziekenhuis, maar ook wordt er nauw samengewerkt met diëtisten buiten het Beatrix Kinderziekenhuis/UMCG.

Bij het opstellen van het voedings- of dieetadvies voor uw kind wordt altijd gebruik gemaakt van medische gegevens, zoals uitslagen van bloedonderzoek, huidtests, provocatie onderzoek, de medische diagnose, gebruikte medicatie, enzovoort. Aanvullend daarop wordt in een uitgebreid vraaggesprek over voedingsgewoonten en voedingspatroon eigen onderzoek verricht door de diëtiste.

De diëtist zal zich in het gesprek met u en uw kind onder andere op de volgende vragen richten:

  • Welke klachten staan centraal bij uw kind?
  • Welke vragen hebben u en uw kind zelf over de huidige voeding en/of dieet?
  • Zijn er voedingsmiddelen die uzelf verdenkt?
  • Hoe heeft de voedselallergie zich tot nu toe ontwikkeld?
  • Welke bekende sterk allergene producten zoals ei en pinda zijn al eens gegeten?

Verder wordt de gebruikelijke voeding uitgebreid besproken en geanalyseerd. Hierbij wordt gekeken of de voeding van uw kind volwaardig is. Zijn de verhoudingen tussen voedingsstoffen goed om de organen goed te laten functioneren? Eet uw kind voldoende gevarieerd of is de voeding te eenzijdig? Is de voeding aangepast aan de leeftijd van uw kind? Bevat de huidige voeding nog verdachte allergenen of andere uitlokkende bestanddelen? Uiteraard kunnen u en uw kind tijdens dit gesprek ook al uw vragen stellen.

fc0644-smallVervolgens wordt een dieetadvies opgesteld. Het dieet advies kan bijvoorbeeld inhouden dat:

  • Verdachte voedselallergenen worden weggelaten uit de huidige voeding, zoals bijvoorbeeld eieren of melk.
  • Een volwaardige voeding wordt opgesteld.

Vaak wordt een deel van de klachten ook veroorzaakt door verkeerd samengestelde voeding. Verder is een volwaardige voeding van belang om de conditie van uw kind zo optimaal mogelijk te houden. U ontvangt meestal een advies dagmenu voor uw kind. Soms wordt een stappenplan opgesteld om de voeding geleidelijk uit te breiden.

De diëtist bespreekt het dieetadvies en/of stappenplan samen met uw behandelend arts. Na een periode van dieet volgt vaak één of meer voedselprovocaties om vast te stellen of er inderdaad sprake is van voedselovergevoeligheid. Afhankelijk van de uitslag van de voedselprovocatie test wordt het dieet wel of niet aangepast/uitgebreid. U komt hiervoor vaak enkele keren terug bij de diëtist.