Slide-027-1600x400

Een allergische reactie is een overgevoeligheidsreactie van het immuunsysteem (afweersysteem) op lichaamsvreemde stoffen die normaal gesproken niet schadelijk zijn. De ‘lichaamsvreemde stoffen’ waar sommige mensen allergisch op reageren worden ook wel allergenen genoemd. Allergenen zijn stoffen die in het dagelijks leven zowel binnenshuis als buitenhuis voorkomen.

Voorbeelden van allergenen zijn boompollen, graspollen, huisstofmijten en huisdieren maar ook insectengif en voedingsmiddelen geven regelmatig allergische klachten. Mensen die hier gevoelig voor zijn, krijgen na contact met deze allergenen klachten, zoals bijvoorbeeld een verstopte neus, een loopneus en/of niesbuien. Ook komen eczeem, galbulten, last van benauwdheid en/of tranende ogen vaak voor wanneer er sprake is van een allergie. De allergenen kunnen het lichaam binnenkomen via de neus, de mond maar ook via contact met de huid.

In Nederland heeft 1 op de 4 mensen last van een allergie. In de laatste 50 jaar is het aantal mensen dat last heeft van allergische aandoeningen sterk gegroeid. Deze groei is vooral in de westerse wereld te zien maar een goede verklaring is hier (nog) niet voor.

Een allergie kan een behoorlijke impact hebben op de kwaliteit van het dagelijks leven. Het kan bijvoorbeeld leiden tot een slechte nachtrust en verminderde schoolprestaties. Ook is het niet vanzelfsprekend dat uw kind lekker kan spelen met vriendjes omdat algemene klachten als hoofdpijn en vermoeidheid ook regelmatig voorkomen.

Op de volgende pagina’s kunt u informatie vinden over wat allergie is en welke verschillende soorten allergische aandoeningen er zijn. Daarnaast vindt u informatie over welke klachten horen bij of kunnen wijzen op allergie en informatie over kruisreactiviteit, een veel voorkomend verschijnsel bij allergie.

De arts beschikt over verschillende methoden en technieken om uit te zoeken of de klachten van uw kind te maken hebben met een allergische aandoening. Daarom wordt er ook dieper ingegaan op de diagnostische methoden en onderzoeken, net als op de mogelijke behandelopties.